هموروئید یا بواسیر در کودکان
هموروئید یا بواسیر در کودکان
هموروئید یک وضعیت پزشکی کاملاً رایج است. هموروئید بیماری است که بر مردان و زنان تأثیر میگذارند و تخمین زده میشود که نیمی از جمعیت جهان در سن ۵۰ سالگی به آن مبتلا میشوند. از آنجایی که هموروئید به عنوان یک بیماری پیری شناخته میشود و در افراد مسن شایعتر است، اکثر افراد از احتمال ابتلا هموروئید در کودکان آگاهی ندارند. به گفته انجمن جراحان کولون آمریکایی، میلیونها آمریکایی در سنین مختلف مبتلا به هموروئید هستند.
علائم بیماری هموروئید در کودکان
بعضی از کودکان، تورم عروق خونی را در داخل و اطراف مقعد و رکتوم تجربه میکنند. هموروئید اغلب باعث خونریزی حین اجابت مزاج و همچنین خارش، حساسیت و درد در اطراف دریچه مقعد میشود. یک کودک مبتلا به هموروئید ممکن است پس از اجابت مزاج در کاغذ توالت خون ببیند. بنابراین اگر فرزندتان از خارش و سوزش در ناحیه مقعد شکایت کند، نباید هموروئید را به عنوان یک علت احتمالی نادیده بگیرید.
علل بروز بواسیر یا هموروئید در کودکان
عوامل مختلفی میتوانند باعث ایجاد هموروئید در کودکان شوند. نشستن کودک روی سطوح سخت یکی از این عوامل است. اما هموروئید در کودکان معمولاً به سبب یبوست ایجاد میشود. رژیم غذایی نامناسب وعدم تحرک میتواند مدفوع کودک را خشک و سفت کند، بنابراین عبور و دفع آن مشکل شده و عمل اجابت مزاج دشوار میشود. همانند بزرگسالان، این مشکل در کودکان باعث ایجاد آسیب در عروق رکتوم و ناحیه مقعد خواهد شد.
درمان بواسیر یا هموروئید در کودکان
درمان هموروئید در کودکان میتواند یک چالش باشد، زیرا اکثر داروهای ضد واریسی و درمانهای موجود امروزه برای بزرگسالان تهیه شده است. بنابراین طیف گستردهای از داروهای درمانی هموروئید برای بزرگسالان در داروخانهها موجود است.
به طور کلی درمانهای طبیعی امنترین راه برای درمان هموروئید در کودکان است. مؤثرترین روش درمان تغییر رژیم غذایی کودک و اصلاح عادات رفتاری و سبک زندگی است. از آنجا که یبوست بزرگترین علت هموروئید در کودکان است، احتمالاً کنترل یبوست مهمترین راه برای جلوگیری از هموروئید در کودک است. اضافه کردن فیبر و مایعات حدود هشت لیوان روزانه به رژیم غذایی کودک اولین گام برای جلوگیری از یبوست است. مصرف برخی از نوشیدنیها مانند آبمیوه و انواع توتها، آب نارنگی و آب انار گزینههای خوبی هستند. یکی از روشهای اصلاح عادتهای رفتاری کودک توجه به ورزش و فعالیت بدنی منظم کودک است تا به جلوگیری از یبوست و هموروئید کمک کند. ورزش میتواند سلامت کلی کودک و همچنین سلامت روده را بهبود بخشد.بهتر است به کودک خود آموزش دهید تا به محض احساس نیاز به دفع مدفوع به دستشویی رود و از به تأخیر انداختن عمل اجابت مزاج بپرهیزد. از طرفی او را تشویق کنید تا زمان کمتری در دستشویی صرف کند و از زور زدن حین اجابت مزاج بپرهیزد. روشهای درمانی مناسب برای کنترل هموروئید کودک که والدین باید به انها توجه کنند عبارتاند از:
- حمام روزانهی کودک با آب گرم و سپس خشک نمودن محل، شستشو محل مقعد با صابون میتواند هموروئید را تحریک کند؛
- حمام آب گرم نشسته در لگن به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه دو تا سه بار و سپس خشک نمودن محل
- آموزش روش صحیح خشک نمودن یا تمیز کردن مقعد بعد از اجابت مزاج به کودک و استفاده از دستمال مرطوب و نرم
- کمپرس یخ برای تسکین درد مقعد کودک
- مصرف دوز مناسب استامینوفن برای کنترل درد مقعد کودک
- مصرف داروهای ضد هموروئید بدون نسخه مخصوص کودک با نظر پزشک
چنانچه هموروئید در عرض دو هفته بهبود نیافت یا خونریزی شدید رخ داد حتماً با پزشک تماس گرفته شود. در موارد شدید بیماری که با این روشها کنترل نمیشود، معمولاً جراحی توصیه خواهد شد و از آنجایی که کودک در سن رشد است، روش باند لاستیکی برای از بین بردن هموروئید کودک پیشنهاد نخواهد شد.
شدت بیماری هموروئید در کودکان
اگر چه عود هموروئید در کودکان شایع نیست، اما میتواند رخ دهد، بنابراین توجه به نشانههای بیماری و مراقبت از کودک مهم است. برای احتیاط، هر نشانهای از یبوست باید جدی گرفته شود و بلافاصله به آن پاسخ داده شود تا منجر به ایجاد دوبارهی هموروئید در کودک نشود.
منابع :